Městské včely dávají přednost nektaru květin před rafinovaným cukrem.

27.05.2016 14:02

Městské včely nechtějí cukr. Raději se ulítají za nektarem květin

Nově vznikající aglomerace většinou nepřekypují kvetoucími rostlinami. Nebylo by tak nic zvláštního na tom, kdyby včely žijící v těchto oblastech vyhledávaly jako jiný zdroj potravy cukry ze šťáv a sladkostí. Jenže opak je pravdou. Činí tak méně ochotně než včely z venkova, které mají květů dostatek.

Vědci ze Státní univerzity v Severní Karolíně analyzovali izotopy uhlíku v trávicím traku včel z devětatřiceti různých kolonií. Čtyřiadvacet rojů pocházelo z umělého chovu, patnáct bylo divoce žijících. Některá včelstva žila na venkově, jiná ve městech. Analýza odhalila, že v trávicím traktu městských včel bylo mnohem méně izotopů uhlíku z rafinovaného cukru.

„Chtěli jsme vědět, jestli je v městských oblastech dost květin, které by dokázaly podpořit kolonie včel, nebo zda se tam včely častěji uchylují k vyhledávání zdrojů cukru u člověka,“ uvedl doktor Clint Penick ze Severní Karolíny.

Včely žijící ve městech jsou schopny nalézt dostatek nektaru, zatímco včely na venkově jsou často přikrmovány cukrem kvůli produkci medu.

„Včely žijící ve městech se spoléhají na květiny a nevyhledávají lidské zdroje jako náhražku potravy. To je dobrá zpráva pro včelaře, kteří chovají včely ve městech. Jejich med pochází z květů a nikoli z limonád, sirupů a sladkostí, jak se vědci dříve domnívali,“ tvrdí Penick.

https://www.odhaleno.cz/exkluzivne/clanky/29851/Mestske-vcely-nechteji-cukr-Radeji-se-ulitaji-za-nektarem-kvetin