Článek na www.extrastory.cz

17.03.2015 00:00

České hotely najímají výjimečně pracovitý personál: medonosné včely. Pracují na střeše

Pražský hotel InterContinental na Pařížské ulici proslavily v minulosti svým pobytem desítky osobností zvučných jmen, jako třeba zesnulý král popu Michael Jackson, opěrní zpěvák Pavarotti, tenista Pete Sampras nebo herečka Jane Fondová. Méně už se ale ví, že střechu sedmipodlažní budovy z roku 1974 obývají nevšední nájemníci – 30 000 včel! Jejich přítomnost hotelové hosty nijak neohrožuje, naopak jim oslazuje zdejší pobyt. Med, který se z včelích úlů stáčí, dostávají totiž k snídani.

InterContinental Praha byl prvním hotelem u nás i ve střední Evropě, který si včely na střechu pořídil. S nápadem přišel jeho bývalý ředitel Alexander Schreiter, který se inspiroval na služební cestě ve Spojených státech, kde včelstvo na své střechy instaloval i superluxusní newyorský hotel Waldorf Astoria. O hotelové včelstvo se v Praze stará profesionální včelař Augustin Uváčik a na atypické „zaměstnance hotelu“ dohlíží také šéfkuchař Miroslav Kubec, jenž stáčený med používá jako exkluzivní přísadu v kuchyni. Loni v květnu proběhlo v hotelové hale první medobraní, při němž se stočilo 50 kilogramů medu. Aby hotel pokryl dvousetkilogramovou měsíční spotřebu tohoto zdravého sladidla, musel by si na střechu pořídit dalších asi 50 úlů.

Med z hotelové střechy

Med z hotelové střechy

Medonoskám se podle odborníků v Praze daří. Již nějakou dobu hlásí úspěchy včelaři z Hradčan, Vyšehradu, ruzyňského letiště nebo obchodního centra na Chodově, kde bylo v roce 2012 otevřeno vůbec první střešní včelí stanoviště v Praze. Patronkou jednoho z včelstev se tenkrát stala zpěvačka Heidi Janků. Od loňského roku si vyrábí vlastní med také brněnský hotel International v Husově ulici, který na střeše zřídil tři úly čítající asi 200 tisíc včel.

Pražský med je chutnější než med z venkova

Květena v Praze je velmi bohatá a rozmanitá a navíc není chemicky ošetřovaná jako v zemědělské krajině. Včelám tak nehrozí otrava chemickými hnojivy. Pražský med je navíc velmi chutný a výjimečný, neboť jeho složení pochází z mnohdy velmi vzácných rostlin, dovezených z celého světa, které se pěstují v atriích, dvorech, parcích či botanických zahradách.

Včela má obrovský výběr už od jara, například od těch krokusů, různých druhů lísek až po mnoho květeny na podzim, kdy to končí těmi posledními chryzantémami," uvedl Augustin Uváčik a zdůraznil, že velkoměstské ovzduší rozhodně nesnižuje kvalitu tohoto medu. Včela medonosná totiž dokáže jako jeden z mála živočichů filtrovat látky, které do těla přijímá, a dále je zpracovávat. Med získaný z pražských včelstev je tak srovnatelný s medem z venkova.

Včela prakticky funguje jako biologický filtr, takže ten med je vždycky čistý. V tomto pražském ovzduší včely to špatné, co z toho ovzduší chytnou, tak jde do jejich jedového váčku a z toho vzniká ten jed apitoxin,“ vysvětlil Uváčik. Podle něj jsou včely schopné létat pro sladinu na květy do vzdálenosti pěti kilometrů.

 Včelstvo si na střechu hotelu Intercontinental přišel osobně prohlédnout i generální tajemník OSN Ki Moon.

Včelstvo si na střechu hotelu Intercontinental přišel osobně prohlédnout i generální tajemník OSN Ki Moon.

Chcete vidět včely na střeše?

Odborníci včelaření ve městech vřele doporučují. Poukazují na statistická data, podle nichž je jen třicet procent ploch ve městech zastavěno domy a komunikacemi, zbytek tvoří příroda v jejích rozmanitých formách. Městská zeleň přitom nabízí mimořádnou rozmanitost stromů, keřů a rostlin, která mnohdy předčí druhovou skladbu zeleně na venkově.

Pokud by vás střešní včelaření zajímalo, přijďte v sobotu 28. února 2015 na besedu do hotelu InterContinental v Praze, na Pařížské 1. Kromě setkání a besed se včelaři budete mít možnost navštívit i unikátní střešní stanoviště na střeše hotelu. Loni si ho mimo jiné prohlédl i generální tajemník OSN Ki Moon, který na střeše hotelu ochutnal pravý med přímo z úlu a velmi si ho pochvaloval.