Včely se stěhují do centra Prahy

21.07.2016 05:50

V centru Prahy se daří včelám. Na známých historických budovách bude na sklonku jara pět úlů – čtyři se během května objeví na magistrátu, další již je na hlavní budově Národního divadla. První magistrátní a divadelní med bude stáčen již v červenci.

Včelaření se v Praze rozmáhá po vzoru světových metropolí. Ve městech se podle expertů daří včelám někdy dokonce lépe než ve volné krajině. „Včelstva ve volné přírodě trpí pylovou podvýživou. Město – kde se nepoužívá chemie a je pestrost květeny zahrádek, hlavně parků – kompenzuje včelstvům ten nedostatek, který je ve volné přírodě,“ uvedl první místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Kromě majitelů soukromých domů či provozovatelů obchodních center začalo včely chovat i Národní divadlo a také pražský magistrát. Divadlo má několik úlů u Apolináře, kde je jeho sklad kostýmů a kulis. V květnu však přestěhovalo jeden z nich na svoji hlavní budovu. Stojí na balkóně, kde jsou včely chráněny před větrem. „Vznikne takzvaný Národní med. První by měl být letos v létě. Předpokládám, že ho budeme v naší kavárně dávat k čaji,“ nastínil záměry divadelních včelařů mluvčí ND Tomáš Staněk.

V létě očekává první med také včelař Zdeněk Růžička, jenž připravuje nová včelstva pro magistrát. Nad Mariánským náměstím by měly stát čtyři úly. „Jelikož včelstva budou nově založená, možná, že trošku medu se tam objeví někdy v polovině července,“ upřesnil včelař. Současně ujistil, že se lidé nemusí v centru Prahy obávat agresivních včel. Včely, které bude stěhovat na magistrát, jsou klidné. Pouze ti, kdo se vydají do blízkosti úlů, by si měli vzít ochranné klobouky.

(převzato z - https://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1783943-nad-prahou-rostou-uly-svuj-ma-narodni-divadlo-brzy-i-magistrat)